Kennel Wirneen

Laura Lönnberg

040-732 8758

laura.lonnberg @ gmail.com

BH RTK1 Wirneen Lennokas Lottovoitto "Nuka"

Rotu: Australianpaimenkoira

Sukupuoli: Uros

Syntynyt: 30.10.2015

Väri: Musta valkoisin merkein

Korkeus:  cm

Paino:  kg

Emä: RTK4 TK1 Wirneen Huutomerkki "Raiku"

Isä: Windedos X-mas Wish"Rex"

Kasvattaja: Laura Lönnberg, kennel Wirneen

Terveys:
Silmät pentuterveet
Lonkat B/C
Kyynärät 0/0
Selkä LTV0, VA0
HSF4 terve
CMR1 terve
MDR1 +/-
MyDogDNA testattu

Omistaja: Niina Savela

Nuka omitajansa Niinan sanoin:

Nuka, NuuNuu, Nunnukki, Nuksu, Nussukki. Rakkaalla koiralla monta lempinimeä. Nuka on ihana koira. Valloittava persoona ja kuitenkin joissain asioissa sangen ärsyttävä, mutta niinhän se menee, ettei kukaan ole täydellinen, mutta lähes. Nuka on niin nappivalinta ollut perheellemme, etten päivääkään vaihtaisi pois. Tai ehkä muutaman :). Nukan ihania puolia on sen avoimuus ihmisiä ja vieraita koiria kohtaan. Nuka kävelee missä vain kuin kotonaan ja ei räjähdä ja räisky liikkuessaan, niin tutuissa kuin tuntemattomissakin paikoissa. Nuka on niin avoin, että tuiki-tuntematonkin tervehditään kuin jokapäiväinen tuttu. Nukassa on sopivasti myös pehmeyttä ja kovuutta. Normaalissa arjessa Nuka tottelee vaikka kuiskausta. Nuks on äärimmäisen tarkkakuuloinen ja olen halunnutkin varjella tätä ominaisuutta. Paimennuksen alkutaipaleella Nukan kovuus tuli enemmänkin esiin. Nukan tahto päästä lampaille oli alussa niin valtava, että pommi olisi saanut räjähtää ja herralla ei olisi tuntunut missään. Mielentilaa työstettiinkin pitkään ja nyt taidan olla kuiskaustilanteessa paimennuksessakin tai ainakin näyttäisi siltä.

Nukan huonoja puolia on sen riistaviettisyys, minkä uskon kumpuavan sieltä valtavasta paimennustahdosta. Toki tänä päivänä en koe asiaa ongelmaksi, vaikkakin Nukan murrosiässä ja nuoruudessa sai asiaan kiinnittää huomiota hyvinkin paljon. Koulutus selvästi tuottaa tulosta. NuuNuu ei sinänsä mitään isoja katoamistemppuja ole tehnyt, mutta muutaman kerran kuitenkin sen tehneenä olin tarkempi pahimman vaiheen ajan Nukan vapauden suhteen. Nykyisin tosiaan en edes juuri huomaa lenkillä enää Nukasta onko jänis tai kettu mennyt tien yli. Nuorena poikana kyllä huomattiin.

Nuka ei vahdi kotia ihmisiltä. Koirat ehkä vähän saattavat nostaa vahtimista. Nukan omalle reviirille murrosiän kynnyksellä muutti uusi perhe, jolla on kaksi urosta. Siihen asti Nuka sai olla oman pihan "valtias" ja Nuka ei haukkunut eikä vahtinut taloyhtiön muita koiria, mutta tämän uuden perheen tultua tilanne muuttui heidän kohdallaan. Nukan mielestä jotkut ovat tulleet hänen reviirilleen ja tällä hetkellä opettelemme ymmärtämään ja antamaan olla naapurien koiruudet. Hieman haastetta lisää heidän "haukun koko ajan koiruus", mutta hyvin on Nuka alkanut heihin siedättymään. Jaamme siis yhteistä piha-aitaa yhden "seinän" verran ja siksi tämä onkin nuorelle koiralle kova pala.

Nuka on melko lunki koira noin ylipäänsä. MH-kuvauksessakin nuori koiranalku osoitti olevansa rohkea ja itsenäinen. Nukassa löytyy kuitenkin kiihkeä puoli mikä on niin täydellinen vastakohta Nuksun normaaliolotilaan, että välillä itsekin ihmettelen näitä ääripäitä. Nukan kiihkeys tosin on ilmennyt enimmäkseen alussa lampailla ja suhtautumisena riistaan. Nuka on myös ensimmäinen koirani joka reagoi hajuihin. Hajut ovat Nukalle todella merkityksellisiä. Nuka saattoi nuorena kiihtyä jo lampaan hajusta ja riistan hajusta, mutta nämä ovat onneksi jo suurimmaksi osaksi historiaa. Näihin naapurin uroksien hajuihin vielä reagoidaan pelkän hajun perusteella. Koko ajan vähemmin.

Nuka palkkautuu parhaiten ruoalla. Nuks on äärimmäisen ahne. Pikkuhiljaa lelutkin ovat nousseet arvossaan ja voin palkata Nukaa TOKO:ssa vaikka frisbeen tai pallonheitolla. Kunnon taisteluleikistä Nuka ei niin tykkää, mutta välillä intoutuu. Tämäkin on koko ajan muuttunut, suuntaan tykkään taistella. Nuka harrastaa monia lajeja ja ei ole lajia mistä EI tykkäisi. Jo pienestä pennusta lähtien Nuka on treenannut ihmisten etsintää ja muistan vieläkin kuinka pieni penneli vaan itsenäisesti rakennuksissa etsi ilman minun tukea kadonneita. Nuka pentutestattiin tasapainoiseksi, leikkisäksi, itsevarmaksi, sopivasti itsenäiseksi ja yhdessä tekeväksi. Minusta tuntuu, että sitä ollaan vieläkin. Olen antanut Nukan tietyltä osin kasvaa vähän "pellossa" ja tästä johtuen uudet ja vanhat tuttavuudet voivat saada pusupompun tältä ihanalta herralta. Nuka rakastaa maailmaa ja minusta tuntuu, että maailma rakastaa sitä. Kiitos Laura tästä uskomattomasta pakkauksesta. Minun pienestä varjosta joka seuraa minua joka paikkaan.