Kennel Wirneen

Laura Lönnberg

040-732 8758

laura.lonnberg @ gmail.com

FI TVA FI KVA HK3 EK3 JK3 VK2 BH PAIM-E Windedos After Eight ATDs OTDs STDc "Nessa"

Rotu: Australianpaimenkoira

Sukupuoli: Narttu

Syntynyt: 15.4.2007

Väri: Musta valkoisin ja tan merkein

Korkeus: 48cm

Paino 17,5kg

Emä: Korad LPI LPII Windedos Warp Zone sphI "Jippi"

Isä: Rising Sun Tom Sawyer "Tom"

Kasvattajat: Lena ja Stig Stangvik, kennel Windedos

Terveys:
Silmät terveet 21.1.2015
Kaihigeenitesti HSF4: normaali
Ivermektiiniherkkyys MDR1: normaali
CMR1: normaali
CEA: normaali
prcd-PRA: normaali
DM (SOD1): normaali
MyDogDNA testattu
Lonkkanivelet A/A
Kyynärät 0/0
Polvet ja olkapäät terveet (epävirallinen)
Selkä virallisesti terve 2/2014
Täysi hampaisto

Omistaja: Laura Lönnberg

Jälkeläiset: 

Kuvat Jenny Söderlund

Videoita Nessasta:

Nessan luonnetesti

Nessa pentuna matkalla kotiin

Nessa pentuna

Nessa on Elämäni Koira, loistokas harrastuskoira, mukava perheenjäsen ja tasapainoinen kaveri mukana kaikessa mitä sen kanssa päättääkin tehdä. Nessa muutti meille kesällä 2007 täyttämään toisen Elämäni Koiran, Merrin, aikaisen poismenon jättämää ammottavaa aukkoa. Nessa on paitsi täyttänyt aukon, myös ylittänyt kaikki odotukseni.

Nessan luonne on täyttä kultaa. Se on avoin, tasapainoinen, rohkea ja taistelutahtoinen. Nessan kanssa on ilo tehdä töitä ja se on loistava perheenjäsen.

Nessan kanssa on harrastettu tokoa, agilityä, jälkeä, hakua, etsintäkoetta ja viestiä. Nessa on päässyt myös kokeilemaan vesipelastusta. Nessa pitää uimisesta, temppujen tekemisestä, frisbeen ja pallojen perässä juoksemisesta sekä lasten kanssa puuhailusta.

Nessan emä Jippi on vakuuttanut minut varmalla, rennolla ja iloisella asenteellaan. Nessan isä Tom on loistava paimenkoira, joka paimentaa ankkoja, lampaita ja nautoja.
Nessan sisaruksista löytyy useita taitavia harrastuskoiria.

Kuvat: Jenny Söderlund

Luonne

Nessassa on kaikkea sitä, mitä koirassa arvostan. Se ei jätä työtään ikinä kesken ja sillä on valtava työmoottori. Se rakastaa työntekoa yli kaiken, mitä työtä sitten tarjolla onkin. Nessa tekee aina parhaansa ja usein enemmänkin. Suuresta työmoottoristaan huolimatta Nessan kanssa on helppoa ja mukavaa elää.

Nessa on hyvin avoin koira. Se rakastaa ihmisiä. Jos se vain saisi itse päättää, se taatusti kiipeäisi kaikkien ihmisten syliin ja hukuttaisi niin tutut kuin vieraatkin märkiin pusuihin. Nessa suhtautuu lapsiin mukavasti ja on hyvin varma lasten kanssa. Nessa on makoillut Eetun kanssa samalla leikkialustalla, toiminut kävelytelineenä sekä leikkikaverina molemmille lapsille. Vieraita koiria kohtaan Nessa suhtautuu pääsääntöisesti kohteliaan viileästi, se ei erityisemin välitä vieraista koirista.

Nessa on melko kova ja itsenäinen aussieksi. Kovuus näkyy siinä, että etenkin pentuna olen joutunut ajamaan oman kantani läpi kohtalaisen kovastikin. Iän mukana kovuus ja itsenäisyys ovat vähentyneet. Olen vahvistanut nimenomaan tottelevaisuutta ja sitä että minä teen päätökset laumassamme. Nessa osaa välillä kuitenkin sikailla, nöyryyttä toivoisin Nepeen välillä hiukan lisää. Nessa on rohkea koira. Pentuna se katseli joitakin asioita vähän pidempään, mutta kaikenkaikkiaan se on elämänsä aikana pelästynyt vain harvoja asioita.

Nessalla on suuri taistelutahto ja laumavietti. Vetoleikki on Nessalle suuri motivaatio työhän kuin työhön, se rakastaa taistella. Nessan taistelutahto näkyy myös kaikessa tekemisessä. Se ei helposti jätä saamaansa tehtävää tekemättä vaan yrittää aina loppuun saakka. Nessa on helppo palkata kehuilla, monet tehtävät se luultavasti suorittaisi jo miellyttämisen halusta.

Nessan kanssa on helppo lähteä mihin tahansa, sillä se ei hermostu ympäristön vaihdoksista, kisareissuista eikä matkustamisesta. Se on kaikenkaikkiaan hyvin ystävällinen, tasapainoinen ja varma aussie, joka kuitenkin syttyy tekemiseen heti sitä tarjottaessa.

Harrastukset

Nessan kanssa on tehty tavoitteellisesti harastushommia jo pennusta pitäen. Työnteko on myös tuottanut tulosta: kahden vuoden ikään mennessä Nepe on saavuttanut tottelevaisuusvalion arvon ja reilun neljän vuoden iässä käyttövalion arvon haussa. Ja vielä riittää tavoitteita saavutettavaksi...

Toko
Tokoa Nessan kanssa on tehty ihan pikkupennusta saakka ja alusta saakka EVL luokka mielessä. Nessa teki samoja treenejä kuin Simba, mutta tietenkin pennulle sopivaksi helpotettuna. Nessan kanssa on ollut ilo treenata tokoa, sillä se on aina ollut valmis hommiin ja se on oppinut uusia asioita hyvin nopeasti. Nessan valttikortti tokossa on ollut suoritusvarmuus, kun se on oppinut jotakin, se on suorittanut liikkeen aina samalla tavala, myös kisoissa. Oma virheeni Nessan kanssa on ollut liiallinen kiirehtiminen, tokon pohjat tuli tehtyä hyvin hutiloiden ja tottiksessa on nyt maksettu siitä isosti. Tottelevaisuusvalion saavuttamisesta lähtien Nessan tokokamat ovat olleet naulassa, ja siellä ne varmasti tulevat pysymäänkin.

Agility
Nessa aloitti agilityn treeneissä noin seitsemän kuukauden iässä, sitä ennen teimme pieniä omatoimitreenejä. Nessalle on rakennettu ennen ohjaukset, vasta sen jälkeen eri esteet. Nessan mielestä agi on aivan mielettömän siisti laji, siinä kun saa mennä täysillä! Ja Nessahan menee, lujaa. Onnekseni Nessan agipohjat on tehty huolella, joten tuo vauhdikas meno pysyy hanskassa. Nessa kyllä menee sinne minne ohjaan. Suurimpana haasteenamme agilityssä ovat kontaktiesteet ja tumpelo ohjaaja. Nessa on kovin pätevä, mutta mitä koira voi tehdä, jos kartturi on hukassa. Nessa kisaa tällä hetkellä kolmosluokassa, josta kasaan on saatu yksi hyppäriserti. Sertimetsästys jatkuu koko ajan...

Haku
Hakumetsässä Nessa on käynyt ensimmäisen kerran 8,5 viikon iässä syömässä lihapullia. Lihapullat ja ihmiset ovat Nessan mielestä niin lyömätön yhdistelmä, että hakumetsään on menty yhtä suurella innolla kohta 5 vuoden ajan. Nessan hakuilu aloitettiin ilmaisun opettelulla. Alkuun Nessa opetteli irtorullailmaisun salat, vasta sen jälkeen alettiin rakentaa etsimistä. Hakumetsässä Nessa on joutunut kärsimään suuruudenhullun ohjaajan vaatimuksista, Nessalle on siis tehty haastavia treenejä. Nessa on kuitenkin selviytynyt kaikista haasteista ja muokkaantunut mitä loistavimmaksi hakukoiraksi.
Osoituksena loistokkuudestaan Nessa saavutti vuonna 2012 käyttövalion arvon hausta.

Rauniot
Nessa on harrastanut ihmisten hakua myös raunioilla pennusta pitäen. Rauniot on ollut Nessalle paikka, jossa hakutaidot on pistetty koetukseen erikoisympäristössä. Nessa suoritti 1,5 vuoden iässä raunioiden A-kokeen. Pelastuskoiratoiminta on muuten jäänyt haaveeksi aikatauluongelmien vuoksi. Rauniotreenailua jatketaan kuitenkin, ehkä joskus vielä B-kokeeseen saakka.

Jälki
Nessa aloitteli jäljestystä namijäljillä heti meille kotiuduttuaan. Ensimmäisen kesän Nessa teki pelkkää namijälkeä, seuraavana kesänä siirryttiin metsäjäljen ajamiseen. Nessan jäljestystyyli on tarkka ja rauhallinen, keppien ilmaisuun tarvitsisimme lisää tarkkuutta. Nessa on suorittanut jäljeltä voittajaluokan koularin. Tällä hetkellä treenaamme jälkeä lähinnä etsinkokeen jälkiosuutta varten.

Etsintäkoe
Etsintäkoe on pk-laji, jossa maasto-osuus koostuu hakuosuudesta, jälkiosuudesta, tarkkuusetsinnästä ja pudotetun esineen noudosta sekä tietenkin esine-etsinnästä. Etsintäkoe on kiinnostanut minua jo pitkään ja koska Nessa on harrastanut sekä hakua että jäljestystä, oli tätäkin koemuotoa pakko päästä kokeilemaan. Etsintäkoe on tällä hetkellä pk-lajeista se oma suosikkini juuri monipuolisuuden vuoksi. Nessa on saanut etsintäkokeen voittajaluokasta kaksi kakkostulosta ja yhden ykköstuloksen. Tällä hetkellä treenaamme vuoden 2012 SM-kisoja varten.

Viesti
Viesti on Nessan uusin aluevaltaus pk-lajeissa. Nessa teki viestiä vähän pentuna Helin toimiessa toisena päänä, mutta viestitreenit jäivät pitkälle tauolle aikataulujen yhteensovittaisongelmien vuoksi. Kesällä 2010 viestin treenaaminen aloitettiin uudestaan, tällä kertaa Kaisin kanssa. Viesti sopii Nessalle hyvin, sillä siinä saa toimia metsässä itsenäisesti ja juosta kahden ihanan ihmisen väliä. Mikäs sen mukavampaa! Nessa korkkasi vistillä kisauransa kesällä 2011 suorittaen koularin alokasluokasta.
Kesän tavoitteena olisi kerätä viestiltä lisää koulareita.

Nessan sisaruksia

Emä Jippi ja puoliveli Egil

Sukulaiset

Emä Jippi on Windedos kennelin oma kasvatti. Jippin lonkat ovat A/A ja kyynärät 0/0. Jippi on läpäissyt Ruotsalaisen luonnekuvauksen (MH) sekä luonnestestin (Korad). Jippi on elämään iloisesti suhtautuva koira, joka ei pelkää mitään. Sen mielestä maailma on olemassa sitä varten. Jippi on avoin ja sosiaalinen. Yksi Jippin parhaista puolista on hyvin toimiva on-off nappula. Se on aina valmis toimintaan, mutta osaa myös rentoutua. Jippi osaa olla ajoittain hieman kovapäinen. Jippi on taitava jäljestäjä ja harrastaa emäntänsä kanssa jäljen lisäksi tokoa. Tokossa Jippi on noussut voittajaluokkaan ja jäljellä avoimeen luokkaan. Jippi on käynyt pari kertaa paimentamassa ja taipumuksia paimennukseenkin löytyy. Jippillä on kaunis rakenne ja hyvät liikkeet.

Nessan isä Tom on USA:n tuonti. Tomilla on puhtaat lonkat (A/A, OFA Good) sekä kyynärät (0/0). Tom on läpäissyt Ruotsalaisen luonnekuvauksen. Tom on loistava paimenkoira, joka lukee eläimiä taitavasti ja paimentaa niin ankkoja, lampaita kuin nautojakin. Tom on työlinjainen aussie, jonka sukutaulu on täynnä loistavia paimenkoiria. Tom työskentelee intensiivisesti ja suorittaa aina työnsä loppuun asti. Työskentelyn jälkeen Tom vaihtaa vapaalle ja osaa rentoutua hyvin. Tomilla on voimakas vahtivietti. Vieraisiin ihmisiin Tom suhtautuu  varautuneen välinpitämättömästi. Se on selvästi isäntänsä koira. Tom on rakenteeltaan melko kevyt ja raajakas aussie.
Se on hyvin rakentunut ja sillä on hyvät liikkeet.

Nessan pentueeseen syntyi seitsemän urosta ja kaksi narttua. Kaikki Nessan sisarukset asuvat Ruotsissa. Sisarukset ovat takoneet tuloksia jäljellä, tokossa ja paimennuksessa. Nessalle on syntynyt Ruotsissa myös puolisisaruksia. Jippi-emän aikaisempi pentue syntyi Windedos kennelissä. Jippin ja Rufuksen pentu Egil asuu Suomessa. Egilin ja Minnin blogi löytyy TÄÄLTÄ. Tom-iskällä on pentue Western Ranch kennelissä sekä Fätorpet´s kennelissä. Nessan puolisisar Moa Fätorpets kennelistä asustelee Suomessa. Moan kotisivut löydät TÄÄLTÄ.

Iskä Tom, kuva Linda Ernholm

Iskä Tom, kuva Linda Ernholm


Nessan luonnetesti

2.8.2009
Bengt Söderholm ja Tarja Matsuoi

Henkiset ominaisuudet ja arvostelu
Toimintakyky +1, kohtuullinen
Terävyys +1, pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1, pieni
Taisteluhalu +2, kohtuullinen
Hermorakenne +1, hieman rauhaton
Temperamentti +3, vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++, laukausvarma
Kokonaispisteet +170

Nessan luonnestestivideo löytyy TÄÄLTÄNessan MH-kuvaus
18.7.2010 Eskilstuna
Tommy Holmertz

1a KONTAKTI Tervehtiminen

4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.


1b KONTAKTI Yhteistyö

4 Lähtee mukaan halukkaasti. Kiinnostuu testiohjaajasta.


1c KONTAKTI Käsittely

4 Hyväksyy ja vastaa kontaktilla.


2a LEIKKI Leikkihalukkuus
5 Aloittaa hyvin nopeasti, leikkii hyvin aktiivisesti.

2b LEIKKI Tarttuminen

4 Tarttuu heti koko suulla.


2c LEIKKI Vetoleikki

4 Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes testiohjaaja päästää otteensa.


3a TAKAA-AJO

3 Aloittaa tai juoksee hitaasti, voi lisätä vauhtia. Seuraa koko matkan.

2 Aloittaa, mutta keskeyttää.


3b TARTTUMINEN

1 Ei tartu.

1 Ei tartu.


4 AKTIVITEETTITASO

2 Tarkkailevainen, rauhallinen. Voi istua, seistä tai maata.


5a ETÄLEIKKI Kiinnostus

2 kontrolloi, esiintyy taukoja
.

5b ETÄLEIKKI Puolustus/aggressio

1 Ei osoita uhkauselkeitä.


5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus

4 Saapuu avustajan luo "matalana" tai viiveellä.


5d ETÄLEIKKI Leikkihalukkuus

5 Tarttuu, vetää vastaan, ei irrota.


5e ETÄLEIKKI Yhteistyö

5 Kehottaa myös passiivista avustajaa.


6a YLLÄTYS Pelko

2 Kyykistyy ja pysähtyy.


6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio

2 Osoittaa yksittäisiä uhkaelkeitä.


6c YLLÄTYS Uteliaisuus

4 Menee haalarin luo kun ohjaaja on edennyt puolitiehen.


6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko

1 Ei temponvaihtelua tai väistämistä.


6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus

3 Pysähtyy. Haistelee tai katselee haalaria vähintään kahdella ohituskerralla.


7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko

1 Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti.


7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus

5 Menee räminälaitteen luo ilman apua.


7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko

1 Ei temponvaihtelua tai väistämistä.


7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus

1 Ei osoita kiinnostusta.


8a AAVEET Puolustus/aggressio

3 Osoittaa useampia uhkaelkeitä pidemmän ajan kuluessa.


8b AAVEET Kontrolli

4 Kontrolloi aaveita. Lyhyitä taukoja.


8c AAVEET Pelko

5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan.


8d AAVEET Uteliaisuus

2 Menee aaveen luo kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa.


8e AAVEET Kontaktinotto aavepukuiseen avustajaan

5 Intensiivistä kontaktinottoa avustajaan. Voi hyppiä tai vinkua.


9a LEIKKI Leikkihalukkuus

5 Aloittaa hyvin nopeasti, leikkii hyvin aktiivisesti.


9b LEIKKI Tarttuminen

4 Tarttuu heti koko suulla.


10 AMPUMINEN

1 Ei osoita häiriintymistä. Kontrolloi nopeasti ja on sen jälkeen täysin välinpitämätön.